Giv 7 dage til klimaet: DAG 5

Sådan samler du mad i skoven

Viden og forsigtighed er nødvendigt, når du samler mad i den danske natur. For selvom de fleste danske planter er ganske ufarlige, så står de side om side med nogle giftige af slagsen. De danske skove er et stort, vildt spisekammer, som du kan nyde med denne guide ved hånden.
Af Fie Kruse/Samvirke
Kilde: Naturvejleder Søren Espersen

Hav altid en naturguide med i kurven

Så du kan du læse om de forskellige planter og skelne de giftige fra de spiselige.

Tag aldrig chancer!

Er du i tvivl, om planten er spiselig, så hold dig hellere væk!

Pas på giftig jord og bilos

Hold dig væk fra grøftekanten, og gå længere ind i skoven.

Her må du samle

Du må samle overalt i offentligt ejede skove. Til gengæld må du kun plukke det, du kan nå fra stierne og vejen i de privat ejede skove.

Husk noget at samle i

Medbring en kurv, fryseposer til planterne, et fugtigt viskestykke til at dække poserne, en saks/kniv og en naturguide.

Skær eller klip

Skær altid stænglerne over med en kniv eller klip dem med en saks. For hvis du river dem over, kan de visne og dø.

Tag ikke for meget

Fyld kun 1 bærepose om dagen. Det er god skik, når man sanker.

Vask og opbevaring

Vask planterne grundigt, når du kommer hjem og opbevar dem rene og fugtige i poser i kølskabet i op til en uge.

I tvivl om, hvilke planter, der smager godt?

Vi har samlet nogle af de mest almindelige, spiselige planter, du kan finde i den danske sommernatur. 

Af Fie Kruse/Samvirke

Strandtrehage

Vokser på strandenge. Smagen minder om koriander, og den er god i supper og stuvninger. Pluk den fra maj til oktober.

Skvalderkål

Dufter og smager svagt af peber. Den er rig på C–og B-vitamin. Du kan bruge den som rucola – i salater, på carpaccioen, pizzaen, i supper, brøddej og fars. Den kan plukkes fra tidligt forår til sent efterår.

Strandvejbred

Findes på strandenge og er kendt som »Nordens koriander«. Den trækkes op ved roden, og både blomsterne og bladene kan spises. Spis den rå i salater med fisk, eller smid den i fiskesuppen i sidste øjeblik. Gå efter de små skud. Pluk den fra maj til oktober.

Brændenælder

Indeholder mere jern end spinat, og topskuddene er propfyldte med A- og C-vitamin. Brændenælder kan anvendes på samme måde som spinat – i supper, saucer, gratiner, lasagne og omelet. De vokser i flok på marker, i skove, haver og i byer og kan plukkes fra forår til hen på efteråret.

Skovløg

Vokser ved skovkanter og tæt på havet. De har en fin porresmag og er gode syltede og i salater. De har sæson fra foråret til hen på sommeren.

Strandasters

Vokser på strandenge. Pluk de fortykkede blade fra planter, der vokser helt ude i strandkanten, og undgå at plukke blade fra planter, der er ved at gå i blomst. Strandasters passer godt til fisk og skaldyr. Sæson fra maj til oktober.

Løgkarse

Smager af løg og karse. Den er fyldt med C-vitamin, og så er blomsterne smukke som dekoration på rugbrødsmadder og i salater. Hele planten kan kværnes til pesto, blandes i frikadellefarsen, lynsteges med grønt eller kommes i supper og stuvninger. Du kan finde løgkarsen i skovbryn, i hegn og i haver. Den kan høstes fra april til hen på efteråret.