Giv 7 dage til klimaet: DAG 6

10 gode råd til at undgå, at dine rester bliver til madspild

43 kilo mad - så meget smider hver eneste dansker i gennemsnit ud om året. Og meget af det kan meget vel spises, hvis du er en smule opfindsom.
Derfor får du her 10 gode råd til at undgå madspild samt en række opskrifter, du kan ty til, når køleskabet skal ryddes for rester.

Af Louise Hededam/Samvirke

1. Køb ikke for meget

Køb kun det ind, du er sikker på at få brugt, og frys ned, hvis du er nødt til at købe større portioner, end du kan bruge med det samme.

2. Brug rester fra aftensmaden i madpakken

Børn vil ofte gerne have pitabrød, kyllingelår eller en rest lasagne med i madkassen. 

3. Hold orden i dit køleskab

Ryd op i køleskabet, så bøtter med rester ikke “forsvinder”. Skriv gerne dato på eksempelvis et stykke malertape, så du ikke bliver i tvivl om, hvor længe resterne har stået.

4. Skriv, hvad der er i bøtterne

Sørg også for, at det er tydeligt, hvad der er i bøtterne med restemad, f.eks. med en label.

5. Lær familiens behov at kende

Lav kun den mængde mad, I spiser. Som huskeregel spiser en voksen cirka 75-100 gram ris eller 3 kartofler (2-300 gram), 100 gram kød og 150-200 gram grøntsager til aftensmad.

6. Følg ikke opskrifter slavisk

Vær opmærksom på, at mange ingredienser i opskrifter kan skiftes ud med det, du har i køleskabet. Surmælksprodukter som kvark, yoghurt og cremefraiche kan tit erstatte hinanden. Det samme gælder forskellige kåltyper eller rodfrugter.

7. Gør resterne lækre

Når du serverer resterne, kan du med fordel lave dem til nye retter, så ingen lægger mærke til, at maden har været serveret før.

8. Varm rester godt op

Husk at varme dine rester tilstrækkeligt op, når du genopvarmer dem, ligesom de hurtigt skal på køl, når du skal gemme dem.

9. “Keep it simple”

Undgå at blande for meget sammen, men hold det simpelt. Så er det lettere at parre smage og skabe balance i retten.

10. Gem rester i fryseren

Hvis du har f.eks. lidt for bløde tomater eller overmodne bananer, kan du med fordel fryse dem ned. På den måde kan du nemt tø dem op og bruge dem til tomatsovs eller smoothie.