Overskudsmad bliver til glædestårer

Stop spild lokalt er en frivillig organisation, der henter overskudsvarer fra Coop og andre butikker, og deler det ud til udsatte, hvor der er behov.

Af Helena Munk-Andersen

Stop Spild Lokalt fin­des i 109 danske byer og én enkelt grøn­landsk, og uddeler dagligt ca. 20 tons overskudsmad fra deres uddelingscentre, der kaldes oaser. Grønneveje.dk har talt med Lars og Rikke, der redder maden. 

Sultne får en hel bærepose med mad
Lars Hansen er frivillig i Stop Spild Lokalt i Herlev, hvor han er med til at dele mad ud fra oasen, og hente mad fra butikkerne i sin bil. Som frivillig har man flere forskellige opgaver. Enten er man afhenter og henter overskudsmad fra butikkerne, det kan være varer med kortere holdbarhedsdato, eller varer med kortere holdbarhed, som for eksempel frugt eller grønt. Eller man er uddeler, hvor man deler varerne ud i en af Stop Spild Lokalts oaser, der er uddelingslokaler, som de fleste afdelinger har.

Lars Hansen er 40 år og frivillig i Stop Spil Lokalt, hvor han både henter varer og uddeler mad fra oasen i Herlev.

»Det er lidt forskelligt, hvornår afdelingerne er åbne, men i Herlev har vi åbent fra 17.30 til 18.30, og her får folk det der svarer til lidt over en bærepose«, fortæller Lars Hansen

Det tager kun fire timer at gøre en forskel
De mennesker, der typisk får udleveret mad i oasen, er økonomisk udsatte, af den ene eller anden årsag, som for eksempel studerende, eller enlige børnefamilier, eller folk der lige er blevet udskrevet og har et tomt køleskab. Man kan enten blive henvist til at få hjælp af Stop Splid Lokalt af sin sagsbehandler, eller skrive til organisationen på deres Facebook-side, men det er frit for alle at komme forbi uddelingsstederne og stille sulten.

Som frivillig kræver det kun, at man tager en vagt om ugen på fire timer, for at gøre en forskel for andre mennesker. Det er netop det at gøre en forskel for andre, der driver Lars Hansen.

»Det giver mig et enormt drive at se, at jeg kan hjælpe andre mennesker, og man får det rart indeni, når man kan se, at det man laver, er noget værd for andre. Det giver en følelse af at være julemand uden at være det,« fortæller Lars Hansen.

Styrker både bæredygtighed og udsatte
En anden frivillig, Rikke Melander arbejder som socialrådgiver, og har været i en lokal oase i Næstved, men tager sig nu af mere administrative opgaver. Hun glæder sig over, hvordan arbejdet i organisationen både styrker bæredygtigheden og understøtter udsatte mennesker.

»Det reducerer vores CO2 og vores ressourcespild og jeg kan se, at det virker, fordi vi henter flere tons mad, som vi deler ud hver dag. Detailhandlerne er blevet rigtig gode til at bruge os og ringer, når de har varer,« fortæller Rikke Melander

Desuden giver det frivillige arbejde et godt sammenhold, og hyggeligt socialt samvær for de frivillige.

Rikke Melander er 35 år og arbejder til dagligt som socialrådgiver. I Stop Spild lokalt laver hun administrativt arbejde i Albertslund.

»Jeg har for eksempel afhentet varer sammen med en herre, der er dobbelt så gammel som mig, og den udveksling og samtale vi har er helt fantastisk. Du får talt med mange forskellige mennesker, du måske ikke ville have snakket med, og ens netværk bliver udvidet,« siger Rikke Melander

Stop spild lokalt mangler altid frivillige og tilmeldingen foregår på deres hjemmeside.