Derfor er eddike genialt

”Eddike giver et pift til stort set alt”.

Coops huskok Claus Holm fortæller, hvorfor han er så begejstret for den sure ingrediens, der ifølge ham er lige så uundværlig som salt, peber og sukker.

Af Michala Hauge Kofoed

Eddike kan bruges til meget andet end salatdressing og syltning.
"Prøv bare at smage, hvad der sker, når du giver frikadellefarsen et skvæt rødvinseddike. Estragoneddike er også fantastisk, et enkelt pift giver din stuvede hvidkål et helt nyt og elegant strejf”. Eddikens konserverende effekt gør også at frugt og grønt holder farven længere både efter opvarmning og syltning.

Det eneste, du stort set kan gøre forkert, når du bruger eddike i maden, er at bruge for meget. ”Prøv dig frem med en ganske lille sjat ad gangen”, lyder rådet fra Claus, der afslører sit hemmelige mirakelmiddel: Brugt kogevand med eddike.

Claus Holms mirakelmiddel: Brugt kogevand med eddike

Claus hælder aldrig kogevandet fra kartofler og grøntsager i vasken. ”Med et godt skvæt eddike kan du skabe magi i hvilken som helst sammenkogt ret, biksemad og ruskumsnusk af resterne fra i går. Jeg hælder eddike i kogevandet, tilsætter lidt krydderi og gemmer det på frys eller køl, så har jeg altid et mirakelmiddel til at løfte smagen i en gryderet, eller hvis en rest skal piftes op”.

Sådan gør du

Blandingsforhold: 3 dl kogevand til 1 dl eddike.

Fordel vandet i små beholdere eller flasker og tilsæt krydderi, f.eks. lidt nellike, kardemomme, sort peber, groft salt i hver. Det kan holde sig en lille uge på køl og længe i fryseren.

Vend blandingen i din ret lige inden, du tager den af blusset.

Hvilken eddike skal du bruge til dit kogevand?

Der findes et væld af forskellige eddiker, der løfter smagen på forskellige måder, alt efter hvad der er blevet kogt i vandet. Claus anbefaler disse kombinationer:    

Risvand: Riseddike

Pastavand: Vineddike

Kartoffelvand: Sherryeddike

Gulerodsvand:  Vineddike

Sellerivand:  Hvidvinseddike

Blomkålsvand: Æbleeddike

Broccolivand: Æbleeddike