Så meget CO2 udleder dine madvarer

Er danske tomater mere klimavenlige end udenlandske? Udleder svinekød eller ost mindst CO2? Få de overraskende svar og se listen over, hvor stor klimabelastningen er for de 20 mest almindelige madvarer.

Af Kristian Herlufsen, Samvirke 2020

Sæson afgør, hvilke tomater der er mest klimavenlige
Danske tomater er altid bedre for klimaet end udenlandske, lyder en påstand ofte i klimadebatten. Men det er ikke helt korrekt. Danske tomater vil ofte være et dårligere valg for klimaet end tomater fra Spanien, forklarer Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop:

»I Danmark dyrkes tomater ofte i drivhus, hvor landmanden bruger lys og opvarmning for at sikre friske, saftige tomater hele sæsonen. Energiforbruget til lys og opvarmning er så stort, at en dansk tomat dyrket i drivhus – overordnet set – vil have en større klimabelastning end en tomat, der er dyrket på friland i Spanien og kørt med lastbil op til de danske supermarkeder.«

Agurker, salat, peberfrugter og andre danskproducerede grøntsager, der dyrkes i drivhus, vil derfor overordnet set også have en større klimabelastning end tilsvarende grøntsager, der er dyrket på friland i Sydeuropa.

Artiklen fortsætter efter billedet.

En af forklaringerne på, at en tomat, der har tilbagelagt tusindvis af kilometer bag på en lastbil, er mere klimavenlig end en dansk tomat fra drivhus, er, at transporten udgør en langt mindre del af en vares samlede klimapåvirkning end selve produktionen:
»Produktionen af en fødevare udgør typisk op til 80 procent af fødevarens samlede belastning, transport 15 procent og emballagen det sidste. Derfor kan det være klimavenligere at transportere en vare langt – hvis du altså vil spise en frisk tomat i januar. Spiser du i stedet varer, der er produceret tæt på og efter sæson, så de ikke skal dyrkes i drivhus, er det mest klimavenligt,« forklarer Thomas Roland.

Kød fra ko og lam er værre end svin og kylling
Kødet på din tallerken har en langt større klimapåvirkning pr. kilo end grøntsager. Det skyldes blandt andet, at køer, svin og kyllinger spiser en masse mad, inden de bliver mad for os. Når køer har en stor klimabelastning, skyldes det, at køer i modsætning til svin er drøvtyggere, og drøvtygning er kendetegnet ved, at mad fordøjes i flere omgange, og de forskellige gæringsprocesser i koens forskellige maver producerer metan, som ræbes op. Metan er en langt mere potent klimagas end CO2.

Samtidig har det også en god del at sige for klimaudslippene, at kvæg bliver slagtefærdige meget senere end for eksempel kyllinger.

Den store klimabelastning fra køer er også grunden til, at for eksempel ost, der er en forarbejdet mejerivare, har en større klimabelastning end hakket svinekød, når man måler pr. kilo spiseklar fødevare.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Spis grøntsager og stop dit madspild, hvis du vil være klimavenlig
En stor del af danskernes klimabelastning fra maden kommer fra kødet og produkter, der stammer fra husdyr, for eksempel æg, mælk og ost.

»Vil man mindske sin klimabelastning, skal man spise mere frugt og grønt. Springer man helt kød over en dag eller to om ugen, er man godt på vej til at reducere CO2-udslippet fra maden,« siger Thomas Roland og fortæller, at Coops opdaterede madpyramide giver en god vejledning i, hvordan man kan spise både sundt og klimavenligt.

Se listen: Så meget CO2 udleder de 20 mest almindelige madvarer

Det kan være svært at gennemskue, hvad der er det klimavenlige valg, når du står i butikken med indkøbskurven over skulderne. Måske er der lidt hjælp at hente i denne liste over de 20 mest almindelige fødevarer og hvor meget CO2, de udleder.