6 gode råd: Spar på strømmen i køkkenet

29% af strømforbruget i en almindelig husstands kommer fra madlavning og opbevaring af mad. Det kan du skære ned på med gode, nye vaner og fokus på dit strømforbrug. Det kan både gavne din økonomi og gøre dit klimaaftryk lidt mindre.

Af Kristian Herlufsen og Michala Kofoed

Læg låg på gryderne og udnyt eftervarmen

Sørg for, at du ikke har for meget vand i gryden, når du koger æg og kartofler. Æg kan klare sig med 1,5-2 centimeter vand i bunden af gryden, og kartofler behøver ikke at være dækket af vand, for at de kan koges.

Spareråd

Læg låg på gryderne og udnyt eftervarmen

Kog vand i en elkedel, det er langt mere energieffektivt end at koge på komfur

Tø madvarer op i køleskabet, så afgiver maden kulde, og køleskabet skal bruge mindre strøm

Sørg for at afkalke kaffemaskine, elkedel og opvaskemaskine. Når der sidder kalk i kander og på varmelegemet, skal der bruges mere energi

Fyld flere ting i ovnen samtidig. Du kan sagtens tilberede kød og brød samtidig, uden at det tager smag af hinanden

Sluk ovnen 5-10 minutter inden din mad er færdig. Det giver en lille besparelse på elregningen

Tø frosne madvarer op i god tid

Det er en rigtig god ide at fryse mad ned, for at undgå madspild. Men det er en lige så god ide at tø maden energivenligt op igen ved at tage den ud af fryseren i god tid, så den kan tø op uden brug af varmekilde.  I øvrigt smager både kød og fisk bede efter langsom optøning.

Spareråd

Brug ikke mikroovnen eller varmt vand til at tø maden op

Tag maden ud af fryseren 1-2 dagen før, afhængig af størrelsen på den frosne madvare, og lad den tø op i køleskabet. De frosne madvarer gør det koldere i køleskabet, som derfor skal bruge mindre el for at holde den lave temperatur.

Brug opvaskemaskinen

Selvom det kan virke mere energibesparende at droppe opvaskemaskinen og snuppe opvasken i hånden, så brug opvaskemaskinen. Kigger man på den samlede regning for strøm, vand og varmt vand, så er det for privatøkonomien (og for miljøet) bedst at vaske op i opvaskemaskinen. 

Spareråd

Skyl ikke servicen af, inden du sætter den i opvaskemaskinen. Du sparer på det varme vand, når du nøjes med at skrabe madrester af tallerknerne

Fyld vaskemaskinen helt op, hver gang

Sørg for at afkalke din vaskemaskine med jævne mellemrum - et tilkalket varmeelement bruger mere energi end et afkalket

Hold filteret i emhætten rent

Hvis filteret i din emhætte er sat til med fedtstof fra stegeos, suger den ikke så godt, og skal derfor skrues højere op i sugestyrke for at virke effektivt – og det bruger mere strøm.

Spareråd

Rens filtret ca. en gang om måneden

Hav korrekt temperatur i køleskab og fryser

16% af en husstands elforbrug kommer fra brug af fryser og køleskab. Hæver du temperaturen for at spare på strømmen, går det markant ud over fødevaresikkerheden – omvendt er der ikke grund til at have en temperatur, der er lavere end 5 grader i køleskabet, og en temperatur lavere end -18 grader i fryseren.

Tjek, om døren eller lågen lukker tæt nok. Sæt et A4-ark i klemme i listen og luk døren eller lågen. Hvis arket ikke sidder fast, eller hvis du kan trække arket ud uden modstand, slutter gummilisten ikke tæt nok og bør skiftes.

Spareråd

Stil din fryser koldt (tjek manualen for, hvad producenten anbefaler). I et koldt rum bruger fryseren mindre strøm end i et varmt rum

Sørg for at rengøre ribberne bag på fryseren og bag på køleskabet. Er ribberne belagt med et stort lag støv, kan køleskabets eller fryserens kompressor ikke komme af med varmen

Køb nye hvidevarer med gode energimærker

Energimærker er en måde, hvorpå du let kan identificere de hvidevarer, pærer og andre elektriske apparater, der bruger mindst strøm. Vælger du eksempelvis det mest energieffektive køleskab på markedet, kan du spare hundredvis af kroner på elregningen hvert år.

Klimatip

Du skal ikke udskifte et apparat, der stadig virker fint. Produktionen af nye elektriske apparater udgør en stor del af den samlede miljø- og klimabelastning i apparatets levetid

Få flere tips til spare på strømforbruget i hjemmet

Smut forbi Samvirke.dk og se, hvordan du kan skære op til 20% af dit samlede strømforbrug.

 

Kilder: Samvirke.dk, Bolius.dk, Energistyrelsen